Δικαστική συνεργασία στον τομέα προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η νομολογία του Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το φως της προσχώρησης της Ένωσ:

Μαγδαληνή Ευστρατίου Γαλίτου
2014
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται το ζήτημα της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων εντός της έννομης τάξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και ειδικότερα τη δικαστική συνεργασία που αναπτύσσεται στο πεδίο αυτό, μεταξύ του Δικαστηρίου της Ένωσης (ΔΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Όπως αναλύεται στη συνέχεια, ο συνεχής θεσμικός διάλογος μεταξύ των ως άνω δικαστηρίων εξελίσσεται υπό τη σκιά της υποχρέωσης προσχώρησης της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του
more » ... υ (ΕΣΔΑ), σύμφωνα με τις επιταγές της Συνθήκης της Λισαβόνας (άρθρο 6§2 ΣΕΕ/Λ). Σκοπός της ανάλυσης που ακολουθεί είναι να καταδειχθεί ο ρόλος του δικαστή των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρώπη του σήμερα και στο πλαίσιο αυτού του ρόλου εξετάζεται αν και πως αποδίδεται τελικά δικαιοσύνη. Με διακριτό όριο την πλέον διάσημη απόφαση Bosphorus του ΕΔΑΔ, η εργασία αναπτύσσεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος εξετάζεται με χρονολογική σειρά, η νομολογία του δικαστηρίου του Στρασβούργου, με αποδέκτη τον υπερεθνικό οργανισμό της Ε.Ε. Στο δεύτερο μέρος ερευνάται η πιο πρόσφατη νομολογία του ΕΔΑΔ, η οποία φαίνεται να συντονίζεται με την διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η εργασία ολοκληρώνεται με κάποιες συμπερασματικές παρατηρήσεις και προβλέψεις για την ευρωπαϊκή προστασία των θεμελιωδών δικαιώματων εν γένει.
doi:10.26262/heal.auth.ir.134650 fatcat:2nay5jtglvbxjakjeslboodtcm