Horváth Zsolt: Rendőrségi kamerás megfigyelés Magyarországon Rendőrségi kamerás térfigyelés Magyarországon-Választanunk kell a közbiztonság és az emberi jogok között?

Horváth Zsolt
2007 unpublished
Témavezető: Dr. Halmai Gábor, egyetemi tanár "A civilizáció a társadalom privacy felé történő fejlődése. Egy vadember teljes élete a nyilvánosság előtt zajlik... és a civilizáció az, ami megszabadítja az embert a többi emberek által történő ellenőrzéstől." Ayn Rand 1 , 1943 1. Bevezetés Ha valaki a közterületi térfigyelő kamerák (CCTV 2) kérdéskörében keresésbe kezd, szinte bizonyos, hogy először (és többségében) privacy-védők által létrehozott és szerkesztett honlapokra bukkan, melyek az
more » ... i disztópia megvalósulását emlegetik a kamerákkal kapcsolatban, illetve a személyes adatok és a magánszféra sérelmét. Ha kitartóan kutatunk, olyan véleményekkel is találkozhatunk, melyek szerint-a közbiztonság érdekében-a technika igenis legyen a hatóságok, az ember, s végső soron a "köz", azaz az egész társadalom szolgálatában. Ennek megfelelően-állítják-minél több a térfigyelő kamera, annál nagyobb biztonságban vagyunk, a delictumok száma jelentősen csökken, mindezek eredményeképpen az emberek biztonságérzete is megnő, sőt ez jó hatással van még az ingatlanárakra is satöbbi. A hívószó azonban utóbbiaknál mindig a közbiztonság, melynek megteremtése érdekében szintes semmi nem drága. A két csoport közül vitathatatlanul előbbiek a hangosabbak, azonban-az esetek többségében-utóbbiak vannak döntési helyzetben. Ellentétük igen mély, s feloldhatatlannak tűnik. Mindkét csoportnak komolynak tűnő érvei vannak, de... A privacy-ért aggódók kiáltásai, bár meghallgattatnak, mégsem bírnak elegendő súllyal, hogy a "kamerapártiakat" meggyőzzék, s ugyanez természetesen fordítva is igaz. Dolgozatomban megkísérlem röviden bemutatni a térfigyelő kamerák kialakulásának és elterjedésének történetét. Ezt követően a közterületi térfigyelő kamerák jogi szabályozásának, illetve a rendőrségi gyakorlatnak tisztán adatvédelmi szempontú, illetve privacy-szempontú megközelítését mutatom be. Mindehhez elengedhetetlen, hogy főbb vonalaiban bemutassam, mi is az a privacy, milyen érveket sorakoztatnak fel az egyre növekvő számú kamerákkal szemben az egyik oldalon, s mivel érvelnek a (további) kamerák telepítését szorgalmazók. Ezt követően arról írok, hogy milyen viszonyban állnak egymással a közbiztonság, s az annak javítását elősegíteni hivatott intézmények, illetve az emberi jogok. Azaz, hogy hol a határ, amelyet már nem lehet átlépni a statisztikák rohamos javulása esetén sem-pontosan az emberi jogok érvényesülése érdekében. Végül összegzésképpen megpróbálom levonni az addig elmondottak tanulságait, s néhány alkotó jellegű javaslatot megfogalmazni a jövőre nézve. 1 Ayn Rand (1905. február 2.-1982. március 6.), született Alissza Zinovjevna Rosenbaum, amerikai író és filozófus, az objektivizmus megalapítója. 2 A CCTV jelentése zártláncú televízió.
fatcat:yxjbpmpcl5bpxexud2a5hqxv5q