Mustafa KOÇ Selami SERHATLIOĞLU Retrorektal Kitlelerin Tanı ve Takibinde Transperineal Ultrasonografinin Yeri
Fırat Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim, Dalı Elazığ-Türkđye, Yazışma Correspondence, Mustafa Koç, Fırat Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim, Dalı Elazığ-Türkđye
unpublished
Retrorektal alanda izlenebilen lezyonlar oldukça geniş varyasyona sahiptirler (Đnflamatuar, neoplastik, konjenital orjinli). Dermoid kist gelişimsel orjinli bir patoloji olup retrorektal lezyonların ayırıcı tanısına girmektedir. Doğru teşhis, lokalizasyon ve karekterizasyon cerrahi tedaviyi etkilemektedir. Biz bu yazıda yetişkin bayan olguda retrorektal dermoid kistin, transperineal ultrasonografi (TPUS), bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) bulgularını tanımladık.
more »
... Özellikle TPUS opere olmayı reddeden hastaların takibinde değerli bir görüntüleme yöntemi olabilir. Anahtar Kelimeler: Retrorektal kitle, Dermoid kist, Transperineal ultrasonografi Transperineal Ultrasonography In The Diagnosis and Follow Up of A Retrorectal Mass Lesions of the retrorectal space have a wide variety that are inflammatory, neoplastic, and congenital in origin can be encountered. Dermoid cysts are of developmental origin and are included in the differential diagnosis of retrorectal lesions. Accurate diagnosis, localization, and characterization of retrorectal lesions will affect surgical management. We describe TPUS, CT and MRI findings of a retrorectal dermoid cyst in a female adult patient. Especially TPUS is a value diagnostic method that can be used in the follow up of patients which is not operated Giriş Retrorektal alanda kistik lezyonlar nadir görülmektedir. Bununla birlikte oldukça geniş bir varyasyona sahiptirler (Đnflamatuar, neoplastik, konjenital orjinli) (1,2). Dermoid kist gelişimsel orjinli bir lezyon olup retrorektal kistik lezyonların ayırıcı tanısına girmektedir (1). Kadınlarda daha sık görülür (1). Erkeklerde ve yetişkinlerde nadirdir (1,3). Doğru teşhis, lokalizasyon ve karekterizasyon cerrahi tedaviyi etkilemektedir (4,5). Tanı ve ayırıcı tanıda, radyolojik yöntemler ve klinik semptomlar önem kazanmaktadır. Biz bu yazıda yetişkin bayan olguda retrorektal yerleşimli dermoid kistin, transperineal ultrasonografi (TPUS), bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) bulgularını tanımladık. Olgunun BT ve özellikle MRG görüntü özellikleri tanı koydurucu olmakla birlikte (6), TPUS ile değerlendirme, lezyonun morfolojisi ve mobilitesi hakkında bilgi verebilmesi, oldukça kolay uygulanabilmesi, noninvaziv ve ucuz bir yöntem olması ve takip açısından kolay tekrarlanabilmesi gibi sebeplerle, perineal bölge lezyonlarının tanısında ve takibinde önemli katkılar sağlamaktadır. Olgu Sunumu Ürolitiyazis araştırması için Đ.V. kontrastsız alt batın BT incelemesi yapılan 60 yaşında kadın olgunun, rektum sol posterolateral komşuluğunda tesadüfen kitle lezyonu görülmesi üzerine değerlendirmeye alındı. Hastanın soygeçmiş, özgeçmiş ve laboratuar sonuçlarında önemli bir bulgu saptanmadı. Rektal fizik muayenesi normal değerlendirildi. TPUS ile değerlendirmede, perine yüzeyinden 5 cm mesafede rektum sol lateralinde, düzgün sınırlı, lobüle kontürlü, izo ve hipoekojen alanlar içeren, çevre yapılarla doku planları net olarak seçilebilen, 6x7 cm boyutta solid kitle lezyonu izlendi (Şekil 1). Sağ ve sol yana yatırılarak yapılan incelemelerde kitlenin mobil olduğu görüldü. Alt batın BT görüntülerde; rektum sol lateralinde yerleşmiş, keskin sınırlı, çevre yapılardan net olarak ayırt edilebilen, yağ ve yumuşak doku dansiteleri içeren, solid kitle lezyonu izlendi (Şekil 2).
fatcat:ccwod7ueq5avrpkpagjqtle4hi