Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες … ανάποδα!

Καλλιόπη Παυλοπούλου, Χρήστος Αλεπάς-Αναστασίου, Αναστασία Αλεξανδρίδη, Ηρώ Ανδρονικίδη, Πέτρος Βιτάλης, Παναγιώτα Δάλκου, Μαρία-Γεωργία Δροσινού, Γιάννης Καρλατήρας, Ζήσης Καρλατήρας, Παναγιώτα Κατσαφάδου, Φιλοθέη Κοκολάκη, Ναταλία Κορδώνη (+8 others)
2019 Open Schools Journal for Open Science  
«Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες ... ανάποδα!» είναι ένα συλλογικό έργο το οποίο προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας εξαιρετικής συνεργασίας δεκαεννέα μαθητών και μαθητριών της Α΄ και Β΄ τάξης του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων στο πλαίσιο λειτουργίας του Ομίλου «Παραμύθι και Μαθηματικά», κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-16. Συνήθως στα Μαθηματικά, εκπαιδεύουμε τους μαθητές να εφαρμόζουν κάποιους κανόνες στην επίλυση προβλημάτων, αφού προσπαθήσουν να κατανοήσουν την εκφώνησή τους. Με γενικότερο
more » ... όχο την κριτική ανάγνωση και κατανόηση, αλλά και τη δημιουργία κειμένων, οργανώσαμε αυτή τη δημιουργική δραστηριότητα με τους μαθητές μας. Ξεκινήσαμε μελετώντας το πρότυπο κείμενο του Ιουλίου Βερν κι έτσι είχαμε την ευκαιρία να διερευνήσουμε το χώρο της Μαθηματικής Γεωγραφίας. Μελετήσαμε την κίνηση της γης, τους μεσημβρινούς, τη διαφορά της ώρας από τόπο σε τόπο, τη μέτρηση του χρόνου και άλλα πολλά... με σκοπό, ανάμεσα σε άλλα, και το να κατανοήσουμε γιατί ο Άγγλος τζέντλεμαν Φιλέας Φογκ κέρδισε τελικά το στοίχημα στη Λέσχη Ριφόρμ. Αφού κατασκευάσαμε επιτραπέζια παιχνίδια εμπνευσμένα από την πορεία και τα μέρη από όπου πέρασε ο Φιλέας Φογκ, προέκυψαν διάφοροι προβληματισμοί, όπως «τι θα συνέβαινε αν έκανε το ίδιο ταξίδι από την αντίθετη πλευρά;». Το εγχείρημα να ξαναγραφτεί από δεκαεννέα μαθητές η ίδια ιστορία, με μόνη αλλαγή την πορεία του ταξιδιού προς τα Δυτικά, και να έλκει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ήταν πολύ δύσκολο. Με βασικό μας εργαλείο, τις συζητήσεις και τη συνεργασία των ομάδων, η πρακτική της συνεργατικής γραφής μας οδήγησε στην έκδοση ενός μοναδικού εικονογραφημένου λογοτεχνικού βιβλίου που αποτελείται από έξι κεφάλαια, όσες και οι ομάδες των συγγραφέων!
doi:10.12681/osj.19340 fatcat:jhduyt26wbamrnyl65nqocjqle